RM100 MIDI footswitch stopped working- suggestions?

Discussion for both Egnater & Randall modular amps

Moderators: guitarguy510, ned

Post Reply
9985
RM100
Posts: 132
Joined: Wed Nov 26, 2008 1:01 am

RM100 MIDI footswitch stopped working- suggestions?

Post by 9985 » Fri Jan 31, 2020 7:32 pm

This one has me scratching my head. My RM100 head has been in storage for several years, been using SYN-1 in 4CM with other amps. Fired up the RM100 yesterday, head is working fine, it can switch between channels/modules using the button on the front of the head without issue. Connected the stock RM100 foot switch (which worked fine previously); red LEDs above the pedal's 3 buttons light up & change when pressed- but amp does not change channels. Swapped MIDI cables- same thing. Read through MIDI guide & attempted to reprogram the foot switch presets; still nothing. Powered off/unplugged & replugged everything, tried programming again- nothing. Uh oh.

Emailed Rob at Jaded Faith, who said symptoms don't seem to indicated a blown fuse on the MIDI board, and suggested checking the internal dip switches on the MIDI interface in the head are set properly (which I will do if nobody has a better idea)- but that seems unlikely to be the problem, since it's just been in storage & worked fine before. The head has only been transported about 3 miles in the backseat of my SUV since foot switch was last working fine, I can't imagine that short ride somehow jostled the dip switches out of position. I have never opened up the chassis for any reason or fiddled with the MIDI dip switches previously (not looking forward to ripping it apart).

Any one else have troubleshooting suggestions other than opening chassis to checking dip switches? Is there some soft reset command for the MIDI interface other than power cycling?
RM100+Genz Benz G-Flex 2x12
21 modules
Voodoo Amps Platinum Marshall JCM2000 DSL 100
Egnater Tweaker 15
Mesa TC-50 Combo
Synergy SYN-2+SYN-1

79 Les Paul Std, 08 Strat, 18 SG Std, 88 Carvin DC150T, 87 Japanese Strat, ESP EC-1000, Schecter C-1 Hellraiser

galao
Donating Member
Posts: 129
Joined: Fri Dec 05, 2008 1:08 pm
Location: Berlin, Germany

Re: RM100 MIDI footswitch stopped working- suggestions?

Post by galao » Sat Feb 01, 2020 8:57 am

How do you apply power to the footswitch (external power supply or 7-pin-MIDI-cable only)?
DUAL CHANNEL MODS
https://yuneo.de

DonP
RM50
Posts: 91
Joined: Tue Apr 10, 2012 2:12 pm
Location: Cincinnati, OH

Re: RM100 MIDI footswitch stopped working- suggestions?

Post by DonP » Sun Feb 02, 2020 7:36 am

I was guessing the MIDI fuse as well.
RM100LB
10 modules.

galao
Donating Member
Posts: 129
Joined: Fri Dec 05, 2008 1:08 pm
Location: Berlin, Germany

Re: RM100 MIDI footswitch stopped working- suggestions?

Post by galao » Sun Feb 02, 2020 12:18 pm

The fuse on the MIDI board only interrupts AC for the footswitch.
If the footswitch still lights up without an external power supply the fuse can´t be defective.
But without a response and detailed information it´s impossible to give further assistance.
DUAL CHANNEL MODS
https://yuneo.de

9985
RM100
Posts: 132
Joined: Wed Nov 26, 2008 1:01 am

Re: RM100 MIDI footswitch stopped working- suggestions?

Post by 9985 » Fri Feb 14, 2020 7:25 pm

Sorry for the late reply. I've never added external power for the footswitch, it lights up just with 5 pin MIDI cable connected to the head. Rob at JF was stumped at the symptoms. I travel extensively and the head is at a location where I only use it infrequently.

So I did the responsible thing, and ordered a SYN-2 :)

Would still like to figure out the footswitch on the RM100 if anyone has any other ideas.
RM100+Genz Benz G-Flex 2x12
21 modules
Voodoo Amps Platinum Marshall JCM2000 DSL 100
Egnater Tweaker 15
Mesa TC-50 Combo
Synergy SYN-2+SYN-1

79 Les Paul Std, 08 Strat, 18 SG Std, 88 Carvin DC150T, 87 Japanese Strat, ESP EC-1000, Schecter C-1 Hellraiser

Post Reply