MTS Forum Forum Index
Discussion forum for Synergy, Egnater & Randall MTS Amps & Modules
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

RM100SI: issue with modded modules

 
Post new topic   Reply to topic    MTS Forum Forum Index -> Signature Artist MTS Models
View previous topic :: View next topic  
Author Message
speed2dirt
RM100


Joined: 26 Jan 2012
Posts: 268
Location: La Habra, CA

PostPosted: Mon Oct 01, 2012 11:54 am    Post subject: RM100SI: issue with modded modules Reply with quote

I just picked up a brand new in box Randall RM100SI head this weekend. The stock mods sound great in this head. However, all my modded modules sound way too ear piercing. There's some high frequency that cannot be tuned out and almost makes me feel like my ear is going to bleed. Weird.

All those modded modules (see sig) sound great in my RM20 head. Both are using the same cabs and everything. Is the issue just EL84s vs EL34s? Or is it something with the amp? I have noticed the presence knob doesn't seem to make much difference, but then again, by the time I started messing with the presence knob my ears were already shot. I just don't get how the stock mods don't have the issue but all the modded ones do. Any ideas?
_________________
Jaded Faith: Wrecked|1959RR Platinum|Pitbull|Custom KH3|UltraLead|DamagePlan
Sacred Groove: Fisch|XTC LE|Afterlife|Numskull
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
MusiciansFriend.com's Deal Center
JayDA
Lynch Box


Joined: 31 Dec 2006
Posts: 1054
Location: Dirty Jersey

PostPosted: Mon Oct 01, 2012 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

When I got my Ian head, the tubes were biased wayyyyyy to high out of the box, not sure if this could be the cause of your problem...but I just thought I'd throw it out there.
Back to top
View user's profile Send private message
Oregon
Lynch Box


Joined: 10 Jul 2012
Posts: 537
Location: Oregon

PostPosted: Mon Oct 01, 2012 1:34 pm    Post subject: Reply with quote

+1 for that biasing comment.
_________________
RM4, RT2/50, LynchBox Combo
Back to top
View user's profile Send private message
speed2dirt
RM100


Joined: 26 Jan 2012
Posts: 268
Location: La Habra, CA

PostPosted: Tue Oct 02, 2012 9:24 am    Post subject: Reply with quote

I checked the bias last night. The tubes ranged from 29.5 - 34.5, a couple of which were below range for EL34s. I adjusted them all to about 35, but the problem still persists.

The issue could be speaker related, I guess. I have two Bogner Cubes loaded with Vintage 30s. I noticed the Scott Ian cab is loaded with Heritage 30s. I'm wondering if the power difference between the RM20 and the RM100SI is making the speakers react differently. I don't have either amp up loud, just to where the speaker comes to life and begins to open up. This really is perplexing though. I wish I would have brought my modded modules to the store and tried them with their demo RM100SI. That would have answered some questions. Too bad the store is about an hour away. Any other ideas?
_________________
Jaded Faith: Wrecked|1959RR Platinum|Pitbull|Custom KH3|UltraLead|DamagePlan
Sacred Groove: Fisch|XTC LE|Afterlife|Numskull
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
speed2dirt
RM100


Joined: 26 Jan 2012
Posts: 268
Location: La Habra, CA

PostPosted: Thu Oct 04, 2012 9:33 am    Post subject: Reply with quote

I messed with the stock modules last night and they have the same high frequency issue. I think when I first played the RM100SI, the volume was lower which masks the issue.

Really, the issue sounds like the Presence is stuck wide open. I can adjust the knob, but it doesn't really change the top end. Is it even possible for the Presence to somehow be fully on regardless what position the knob's in? If so, what would cause that and how do I fix it?
_________________
Jaded Faith: Wrecked|1959RR Platinum|Pitbull|Custom KH3|UltraLead|DamagePlan
Sacred Groove: Fisch|XTC LE|Afterlife|Numskull
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
Mike361
RM100


Joined: 27 Apr 2008
Posts: 324
Location: MI.

PostPosted: Wed Oct 10, 2012 8:41 am    Post subject: Reply with quote

if you haven't already, post this in the amp section. Might get more help. It sounds like a presence board problem or tube's. Not sure. Hard to comment on sound issues without actually hearing them. Vintage 30's are not known to be high freq. speakers. I would try to eleiminate all you can then go from there. Try new speakers, try different tubes. if possible. Then talk to Rob at Jaded faith. Very well could be the presence board.
_________________
RM50B
Rm50H
1086
Blackface
1959rr plat
Pete modded SL+
Super V
Back to top
View user's profile Send private message
crankyrayhanky
Lynch Box


Joined: 08 May 2008
Posts: 3408

PostPosted: Wed Oct 10, 2012 9:46 am    Post subject: Reply with quote

a lot of these variables you're looking at should NOT give you the total CRAP piercing tone you describe....sounds like an issue with the head/presence Crying or Very sad
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
speed2dirt
RM100


Joined: 26 Jan 2012
Posts: 268
Location: La Habra, CA

PostPosted: Wed Oct 10, 2012 11:10 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the response, guys! I ended up returning it this past weekend. At the store, they fired it up so they could hear the issue (they're an authorized Randall service center). Within 2 minutes, they noticed the presence had no affect on tone and then it blew. Literally, a loud pop like someone unplugged the guitar and then nothing. The tube failure lights didn't signify it was a power tube failure. I'm just glad that happened at the shop and not at home. Anyway, they let me borrow the demo until they can get another new one shipped from Randall.

Let me just say, the tone is so much better. I can't believe I kept messing with it thinking it was speakers, guitar, etc.
_________________
Jaded Faith: Wrecked|1959RR Platinum|Pitbull|Custom KH3|UltraLead|DamagePlan
Sacred Groove: Fisch|XTC LE|Afterlife|Numskull
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
gag halfrunt
Lynch Box


Joined: 27 Jul 2009
Posts: 644
Location: Marquette, Michigan

PostPosted: Wed Oct 10, 2012 11:38 am    Post subject: Reply with quote

Congrats on getting to the bottom of it. It's so great to hear these modded modules in all their glory.
_________________
My Band's website (I'm Bill, the lead guitarist): www.impossibletuesday.com/about.html

Kemper into Atomic CLR neo.
Back to top
View user's profile Send private message
Downrightproductions
RM50


Joined: 09 Jan 2012
Posts: 83

PostPosted: Wed Oct 31, 2012 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

Ya, even I know I'm late to comment, it was a deffinate problem....my presense on my rm100si totally works....was it new or used you got it from? In working order it is sick, just like all the RM's....but its just that much cooler!....hope you are gonna get it back to rock! There are few of us out there that have one! No modded modules yet cuz I got this versus one I could have grabbed cheap and bought extra modules....its a show stopper!!!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    MTS Forum Forum Index -> Signature Artist MTS Models All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group