MTS Forum Forum Index
Discussion forum for Synergy, Egnater & Randall MTS Amps & Modules
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Help...not happy with tone

 
Post new topic   Reply to topic    MTS Forum Forum Index -> Rigs & Tones
View previous topic :: View next topic  
Author Message
chrismilne
RM100


Joined: 19 Aug 2015
Posts: 129
Location: Ashburn, VA

PostPosted: Sun Nov 22, 2015 11:05 pm    Post subject: Help...not happy with tone Reply with quote

I haven't been playing much in the past few years (kids/family), and I keep feeling that something isn't right with my setup. I have an Egnater M4->Peavey Classic 50/50 Tube poweramp->Marshall 4x12 (or a Bogner 1x12 cube). It doesn't have much punch, my blackface module on any guitar other than a single coil breaks up quickly (in a bad way), the distortion modules aren't great. I also have a Peavey Triple XXX that i use with the Marshall, and the gain sounds better, the clean (all thought sterile) has a cleaner tone.

I've tried changing messing with the level of the poweramp vs the master level, vs the module level, but i'm still coming up far short of where i want to be. I've recently changed the M4's tubes, I did change out the Peavey with a carver (solid state) just to make sure nothing terrible was going on there but it sounds about the same. I know they aren't the best poweramps, but i could almost buy a boogie head for the price of a boogie poweramp so i'm not ready to go there unless i'm sure i'll get great results. I have all stock Randall or Egnater modules except I recently aquired a Salvado Deluxe module. I've been playing with Musicman Silhouette Special, Axis guitars and a BC Rich Warlock (1987 USA Custom), and a Custom shop Strat. The cleans aren't terrible with the single coils but not a lot of punch either.

Any help would be appreciated, i was ready to go all in on my MTS rig and get new modules but now i'm on the fence. Is it my power section, something wrong with my gear or my ears, or is it just not for me anymore? I used to be happy with my tone years ago when i went down the MTS path...
_________________
Synergy: Syn-2, SLO, Metroplex
Randall: JTM, Clean, Blackface
Egnater: EG2
Strymon Flint and Mobius, TC Triple Delay, JHS Andy Timmons, Kemper, Ventris, Koko Boost, Carl Martin AT Compressor, Proanalog MKIV Fuzz, Ibanez TS9dx
Back to top
View user's profile Send private message
MusiciansFriend.com's Deal Center
Mattfig
Donating Member


Joined: 22 Jun 2010
Posts: 5659
Location: Hurtling through space on a wet rock.

PostPosted: Mon Nov 23, 2015 4:20 am    Post subject: Reply with quote

Hmmmm, sorry to hear of your tonal troubles....Sounds like something is awry with your system...

Can you give more details? Do you plug straight into the amp or pedals? Do you use the loops? Did you check cables? What levels do you have the M4 set at?

Thanks.
_________________
Matt Fig -
MotorCity Mods
www.motorcitymods.com

Kemper Profiles -
www.mattfig.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
chrismilne
RM100


Joined: 19 Aug 2015
Posts: 129
Location: Ashburn, VA

PostPosted: Mon Nov 23, 2015 6:51 am    Post subject: Reply with quote

I'll try to get some clips/pictures together in the upcoming days when i can.

i did have 3 pedals (high quality ones) between my preamp and poweramp (TC Electronics Triple Delay, Strymon MObius and STrymon Flint) but i removed them and no change. I used to have a TC Electronics G Major between them but it died. So i was just running cable out of the M4 (output) straight in to my poweramp, then straight to the Marshall. I also tried an old Crate Celestion 4x12 but no upgrade there either.
_________________
Synergy: Syn-2, SLO, Metroplex
Randall: JTM, Clean, Blackface
Egnater: EG2
Strymon Flint and Mobius, TC Triple Delay, JHS Andy Timmons, Kemper, Ventris, Koko Boost, Carl Martin AT Compressor, Proanalog MKIV Fuzz, Ibanez TS9dx
Back to top
View user's profile Send private message
withmittens
Lynch Box


Joined: 13 May 2012
Posts: 1044
Location: Beacon, NY

PostPosted: Mon Nov 23, 2015 10:00 am    Post subject: Reply with quote

I would recommend starting with nothing and adding things to see what happens.

plug straight into your amp with tubes you know are good and known good cables. Then at the RM4 in the loop, then the pedals........

Make sure you test all tubes. Check you speaker connections and only add one single thing at a time
_________________
RM50, RM4+RT2/50
CrazyNuts' Dirty Sanchez, Salvation: C-Watt, DuoPlex, Selma, Supra, custom Twinface
Various cabs
SG, LP Std., Strat
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
chrismilne
RM100


Joined: 19 Aug 2015
Posts: 129
Location: Ashburn, VA

PostPosted: Mon Nov 23, 2015 10:18 am    Post subject: Reply with quote

Thanks. I may try taking it in to my Triple XXX's FX return as well to see how it sounds in that power section as a comparison.

Yesterday i was playing just one cable in to the preamp, one cable to the poweramp, one speaker cable to the Marshall 4x12. I replaced the tubes recently in the Egnater M4 (3 tubes) with the same type that was in there before (also because i thought i needed to improve the tone somewhere). I did not change any of the tubes in the modules. I also played around with the Blackface by lowering the module volume and using the mater volume, vice versa, lowering the gain etc. It was sounding just awful with humbuckers, the single coil was ok but a little weak. The other modules sound a little weak as well, even the Salvado Deluxe (which sounds the best of what i have) isn't doing it for me.
_________________
Synergy: Syn-2, SLO, Metroplex
Randall: JTM, Clean, Blackface
Egnater: EG2
Strymon Flint and Mobius, TC Triple Delay, JHS Andy Timmons, Kemper, Ventris, Koko Boost, Carl Martin AT Compressor, Proanalog MKIV Fuzz, Ibanez TS9dx
Back to top
View user's profile Send private message
Jaded Faith
Moderator


Joined: 14 Jul 2007
Posts: 2671
Location: Hamilton, NJ

PostPosted: Mon Nov 23, 2015 7:57 pm    Post subject: Reply with quote

I would wager that you should look at the tubes in your M4. It sounds to me like something isn't right.
_________________
www.jadedfaithmods.com
https://www.facebook.com/JadedFaithMods
Email: info@jadedfaithmods.com
Authorized Service Center for US Music and Egnater
Authorized Reseller for Celestion, Scumback & Mercury Magnetics
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
chrismilne
RM100


Joined: 19 Aug 2015
Posts: 129
Location: Ashburn, VA

PostPosted: Tue Nov 24, 2015 7:38 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the reply. I did recently retube it with Sovtek tubes (the same that came with the unit)...i'll try to get some recording of it over the holiday break
_________________
Synergy: Syn-2, SLO, Metroplex
Randall: JTM, Clean, Blackface
Egnater: EG2
Strymon Flint and Mobius, TC Triple Delay, JHS Andy Timmons, Kemper, Ventris, Koko Boost, Carl Martin AT Compressor, Proanalog MKIV Fuzz, Ibanez TS9dx
Back to top
View user's profile Send private message
Corium_AZ
Lynch Box


Joined: 15 Aug 2013
Posts: 565
Location: Phoenix, AZ

PostPosted: Wed Nov 25, 2015 4:41 pm    Post subject: Reply with quote

Agree completely. That thing should sound pretty damn nice as is. I had a stock blackface when I first got into mts and it sounded great. Got plenty clean and overdrove really nice. Definitely something not right there. Try some known good tubes (ie, pull em from one of your other amps that are working properly, and just pop em in there to check function). Also, clean all the used input & output jacks. Next, if your comfortable with such things, open her up & have a look around, check for burnt resistors, diodes, etc, leaky caps, etc. it may be really obvious...

Hope you sort it out soon!
_________________
Band Sites (Until The Sun)
http://www.reverbnation.com/untilthesun
https://www.facebook.com/UntilTheSunBand

Budda Superdrive 45, Orange Rocker 30, Zinky 4x12, '72 Deluxe Tele and MIJ Greco LP Custom
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    MTS Forum Forum Index -> Rigs & Tones All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group