MTS Forum Forum Index
Discussion forum for Synergy, Egnater & Randall MTS Amps & Modules
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

RM50 - biasing issue

 
Post new topic   Reply to topic    MTS Forum Forum Index -> Egnater / Randall Modular Amps
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tnjazz
RM100


Joined: 24 Jan 2018
Posts: 143
Location: Hermitage, TN

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 4:40 pm    Post subject: RM50 - biasing issue Reply with quote

So I'm trying to bias my RM50 and I'm getting no reading on the second test point at all. The tube is lit and appears to be getting power but shows nothing on the meter. The first test point works as expected.

Anyone have any ideas on what to look for to troubleshoot? I haven't pulled the chassis yet or anything. The outside fuses are fine. I even swapped them and I still have the same issue.
_________________
What’s next? Who knows...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
MusiciansFriend.com's Deal Center
warmachine67
RM50


Joined: 20 Apr 2017
Posts: 60
Location: Alabama

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Does it still make sound as expected when you play through it?

Did you change tubes from one kind to another or are you just checking bias?
Back to top
View user's profile Send private message
tnjazz
RM100


Joined: 24 Jan 2018
Posts: 143
Location: Hermitage, TN

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 5:04 pm    Post subject: Reply with quote

It still plays but unless my ears are deceiving me it doesn’t sound particularly great. To get what I would consider gig volume I have to turn the master up to noon or slightly more with settings that peel paint in my Synergy rig, so I’m suspecting maybe it’s only running on a single tube or something.
_________________
What’s next? Who knows...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Mattfig
Donating Member


Joined: 22 Jun 2010
Posts: 5646
Location: Hurtling through space on a wet rock.

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 5:54 pm    Post subject: Reply with quote

Sounds like a single tube is running then.....I would try another known set of power tubes before doing much else....
_________________
Matt Fig -
MotorCity Mods
www.motorcitymods.com

Kemper Profiles -
www.mattfig.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
tnjazz
RM100


Joined: 24 Jan 2018
Posts: 143
Location: Hermitage, TN

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

Mattfig wrote:
Sounds like a single tube is running then.....I would try another known set of power tubes before doing much else....


Already did that with a brand new unused set. Same result.

I agree, it seems like only one tube is actually running in the amp. I'm taking it to my amp guy in a week or two anyway, but in the meantime I am still hoping it's something simple and someone here has seen it before.
_________________
What’s next? Who knows...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
JKD
Donating Member


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 4872
Location: NorCal

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 6:31 pm    Post subject: Reply with quote

Any recent popping / electrical arc type sounds or otherwise loud noises?

When you pulled teh tubes - did you see any brown/black residue around base/pins or socket?

I am thinking a Screen Grid Resistor is down....but someone more educated may know more.
_________________
Synergy - BE,HBE,DS,SLO,VH4,TDLX,Metro
Salvation-Deadplate, Spawn, MarkUS, Dual Salvado+JJ Dirt+Terrier
JF-Dual MachX+Voxless+ERect+MarkX
Gigmods - Mark
Hilly-Snorkeler
Egnater -COD
Randall - Brahma,Scary, Grail, SuperV
Back to top
View user's profile Send private message
Mattfig
Donating Member


Joined: 22 Jun 2010
Posts: 5646
Location: Hurtling through space on a wet rock.

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

Sounds like a screen grid resistor indeed....They are the big 5 Watt white ones on the board....Do you see or measure anything across the one not working?

Sorry, you're gonna have to do some surgery.....
_________________
Matt Fig -
MotorCity Mods
www.motorcitymods.com

Kemper Profiles -
www.mattfig.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
tnjazz
RM100


Joined: 24 Jan 2018
Posts: 143
Location: Hermitage, TN

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

Haven't cracked it open but will do that this weekend.

So if the resistor is gone, the tube will still light up and appear normal visually? Didn't know that.
_________________
What’s next? Who knows...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Mattfig
Donating Member


Joined: 22 Jun 2010
Posts: 5646
Location: Hurtling through space on a wet rock.

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 8:24 pm    Post subject: Reply with quote

Yes but won't get power to it beyond that light you see...
_________________
Matt Fig -
MotorCity Mods
www.motorcitymods.com

Kemper Profiles -
www.mattfig.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
tnjazz
RM100


Joined: 24 Jan 2018
Posts: 143
Location: Hermitage, TN

PostPosted: Fri Jun 08, 2018 8:30 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks guys! I am a little too chicken to work inside of amps so I'll leave this one for my amp guy. I was planning to trade the amp to him in exchange for a mod anyway, but I wanted to rock out on it a bit in the meantime. Oh well…

Thanks again for all the info!
_________________
What’s next? Who knows...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    MTS Forum Forum Index -> Egnater / Randall Modular Amps All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group